Etapp
1. Sankt Olofs kyrka - Gudhem
-
Längd
13 km
-
Höjdprofil
320 m
-
Svårighetsgrad
Blå
-
Tidsåtgång
h
Den första etappen på pilgrimsleden är variationsrik och går från småstadsidyll till natur- och kulturupplevelser på landsbygden. Den tar dig hela vägen till det historiska besöksmålet Gudhem där nästa etapp tar vid.
Leden startar vid S:t Olofs kyrka som ligger mitt i Falköping med närhet till kollektivtrafik och parkering för bil. Kyrkan har anor från medeltiden och de äldsta delarna av kyrkan är uppförda av kalksten från början på 1100-talet. Runt om har kristna gravar från vikingatid påträffats.
Från kyrkan promenerar du genom stadens trevliga centrum med små butiker, caféer och restauranger. Du passerar Falbygdens museum som har en spännande utställning om forntiden på Falbygden. Leden går sedan upp mot Mösseberg och den vackra kurortsparken. Du passerar Mössebergs kurort som idag är ett SPA-hotell med restaurang och konferensanläggning. Via större stigar ta du dig upp för Mössebergs sluttning där du har vacker utsikt över staden och landskapet. Nu går leden över till vandring i terräng på skogsstigar, grusvägar och åkrar för att de sista fem kilometrarna vandra på en mindre landsväg förbi det gamla pilgrimskapellet och Östra Tunhems kyrka. Vid kyrkan finns möjlighet till toalettbesök och att fylla på vatten.
I Östra Tunhem ligger också butiken och caféet Kdesign. Här kan du göra ett stopp och fylla på med energi i form av enklare lunch, smörgås och fika. Sista etappen fram till Gudhems Klosterruin går på landsväg och du korsar en större väg som kan vara trafikerad.
I Gudhem fanns ett Cistercienserkloster för nunnor som grundades på 1100-talet. Idag återstår endast ruiner och det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Här hittar du också ett museum, klosterträdgård och en församlingskyrka. Du kan fylla på vatten och möjlighet till toalettbesök finns.
Underlag: Asfalt, skogsstig och grusväg.
Tid: ca 4 timmar, exklusive raster.
Missa inte: Gudhems Klosterruin
Hitta hit: Det finns både järnvägsstation och busstation i Falköpings stad. I Gudhem utmed väg 184 finns en busshållsplats som heter Kabelstationen. Där går bussen mellan Falköping och Skara.
Boende: Flera boende av olika typ finns inne i Falköpings stad. I Gudhem finns stugan Telacka och vandrarhemmet Gudhems Gästhem.
Mer om Falköpings stad
https://www.vastsverige.com/hornborgasjon/pilgrimsleden/boende-i-falkopings-stad/?site=3076
Gudhem
https://www.vastsverige.com/falkoping/produkter/gudhems-gasthem/?site=580
https://www.vastsverige.com/falkoping/produkter/stuga---telacka/
Besöksmål
https://www.svenskakyrkan.se/falkoping/om-st-olofs-kyrka
https://www.falkoping.se/museet
https://www.mossebergskurort.se/
https://www.vastsverige.com/falkoping/se-gora/mosseberg/
Läs mer om konceptet pilgrimsvandring hos Pilgrim i Sverige.
13 km
320 m
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Blå
h
- Vandringsled
- Kulturhistoria
- Pilgrimsleden Falköping - Varnhem
Upplev längs etappen
Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.
Inspiration och tips
Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder.