Etapp
Dyröleden
-
Längd
6 km
-
Höjdprofil
49 m
-
Svårighetsgrad
Röd
-
Tidsåtgång
2-3h
Upplev den bohuslänska naturen genom den 6 kilometer långa vandringsleden runt ön Dyrön. Utsikten över Marstrandsfjorden med Carlstens fästning i bakgrunden, Pater Noster och Åstol i väster är lika betagande som vyn över Risön, Hättan och Hakefjorden i öster.
För dig som väljer att besöka pittoreska Dyrön väntar en utflykt med riktig skärgårdskänsla. Dyröleden är bitvis utmanande, för trots sin ringa storlek bjuder Dyrön på ett kuperat klipplandskap. Men det är också tack vare att ön inte är särskilt stor som utsikten över kustlandskapet hela tiden gör sig påmind. Framför allt är vyerna över Marstrandsfjorden helt hänförande.
Rundslingan på Dyrön består av två olika delar, den norra och den södra, som båda knyter av till sydhamnen. Det går alltså att välja att bara gå ena sträckan,och sedan tillbaka till nordhamnen via den asfalterade gång och cykelväg som korsar ön.
Det vanligaste är att starta vandringen vid nordhamnen, där färjan från Rönnäng lägger till. Här kan du alltså välja att gå antingen norrut eller söderut. Bådas sträckningarna är ca 3 km långa. Hela slingan runt är alltså ca 6 km lång.
Det finns även samt ett antal avstickare. Med avstickarna är Dyröleden ca 7 km lång.
På den östra sidan av ön finns möjlighet att göra en avstickare upp till Grinnebergets utsiktsplats. Väl uppe hittar du en grillplats där det under kriget stod en luftvärnskanon. Strax intill finns en rymlig fikaplats.
Även på öns västra sida finns en utsiktsplats, Åsen, samt bord med bänkar för trötta fötter och ben. Farleden till Wallhamn och Stenungsund går alldeles söder om Dyrön, så chansen att få se stora fartyg passera bara något hundratal meter ifrån dig är stor.
En av Dyröledens häftigaste platser är Dynes Ravin, en snäv passage på västsidan, mellan två höga klippväggar. Längst nere i ravinen finns ett trädäck med bord och bänkar, perfekt för en fikastund, och då kan du passa på att blicka ut över ön Åstol.
Under din vandring kan du ha turen att stöta på de vilda mufflonfåren som strövar fritt på ön bland lummiga skogspartier och branta klipphällar. Är du botaniskt intresserad finns här mängder av sällsynta växter. På öns västra sida kan du spana in lämningar från en stenåldersby och ett bronsåldersröse.
Är du badsugen rekommenderas sandstranden i närheten av öns södra hamn. Här har du chansen att kombinera vandringen med ett bastubad. Bara tio meter från havet vid Dyröns södra udde ligger Dyröns bastu som för ett antal år sedan utsågs till Sveriges bästa eluppvärmda bastu. Mycket tack vare sitt lugna läge och utsikt över hav och klippor. Bastun drivs av samhällsföreningen och är öppen att boka för alla året runt.
Om du är hungrig eller sugen på att fika finns öns lilla välsorterade matbutik ICA Dyröboden, med café och lunchservering som är öppet året runt.
Längd: 6 km
Tid: 2-3 tim
Hitta hit: Buss till Rönnängs brygga. Färja till Dyrön nordhamnen.
Svårighetsgrad: Medelsvår-svår
Underlag: Stigar, berg
Missa inte: Utsikten över Marstrandsfjorden med Carlstens fästning i bakgrunden, Pater Noster och Åstol
6 km
49 m
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Röd
2-3h
- Badplats
- Utsikt
- Vandringsled
- Kuststigen
Upplev längs etappen
Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.
Inspiration och tips
Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder.