Nornäs - Vassbotten
-
Längd
13 km
-
Höjdprofil
207 m
-
Svårighetsgrad
Röd
-
Tidsåtgång
5-6h
Bohusläns högsta vattenfall och gränstrakter mellan Sverige och Norge möter vandraren på denna etapp.
Observera att denna etapp kan vara lite svårt att följa i dagsläget. Längs etappen finns ett par större avverkningsområden där leden är dåligt röjd och markeringarna sitter glest.
Etapp 23 på Bohusleden går mellan Nornäs och Vassbotten, i Tanums kommun. Vid starten i Nornäs finns både vindskydd, torrdass och en soptunna. Här går det också att bada.
Från Nornäs går leden norrut längs Norra Kornsjön med utsikt över de trädbevuxna holmarna i sjön. Efter ett par kilometer vänder leden västerut och går då nära riksgränsen mot Norge. Här kan du göra en avstickare och gå upp på toppen av berget. Från det har du en enastående utsikt över stora delar av Kornsjösystemet, de bohuslänska och dalsländska skogsområden och dessutom delar av södra Norge.
Leden passerar även på sin väg mot Vassbotten en rad gamla riksrösen. Det är upp och ner på gamla gångstigar och över tallåsar i en berg- och dalbaneliknande terräng. Stundtals går leden via nu slybevuxna avverkningsområden. Mellan de två sjöarna Abborrtjärnen och Bockögat finns en fin klippavsats som passar för en fika.
En liten bit längre fram passerar leden vid foten av ett berg torpruinen i Djupvik, dvs stenmursresterna efter ”den fredlöses boplats”. En informationstavla berättar historien om den folkskygge enslingen, som bodde här i på 1700-talet.
Mot slutet av etappen går leden ut ur skogsmarkerina och fortsätter längs grusvägar och traktorstigar.
Ca en kilometer från Vassbotten hittar du avstickaren till etappens stora attraktion, Älgafallet. Stigen ner är brant och går genom tät granskog. Plötsligt öppnar sig skogen. Här möts du av det mäktiga fallet på totalt 46 meters fallhöjd. Om du tar gångbron över passerar du gränsen till Norge. Härifrån går det trappor ner för att se fallet från dess fot.
Förr fanns här bland annat en såg och en kvarn. Under vattenrika perioder, höst och vår, är fallet en speciellt stor besöksattraktion.
Vid Älgafallet möts Bohusleden och Kuststigen – i Norge kallad Kyststien.
Etappens mål i Vassbotten ligger en dryg kilometer längre söderut. Strax söder om Vassbotten finns Bullarebygdens familjecamping och matstället Nellies Place.
Underlag: Grusväg och skogsstig
Tid: 5-6 tim
Missa inte: Att stanna till vid Älgafallet
Hitta hit: Varken Nornäs eller Vassbotten går lätt att nå med kollektivtrafik. Ca 6 km söder om Vassbotten ligger busshållsplats Holkekärr. För mer information om transport, se under Ta dig till etappen. OBS! Om du kommer med bil, respektera skyltarna privat väg på vägen som går till Nornäs från väg 166. Det går istället att parkera vid väg 166 och gå från Norane busshållplats till startpunkten, det är ca 1,5 km.
Boende: För förslag på boende, se i kartplaneraren och välj boende.
Kort om Vassbotten
Vassbotten – Holtet är en gränsövergång med en brokig historia. Till slutet av 1980-talet var både Vassbotten och Holtet tullstationer på vardera sidan om bron över bäcken – gränsen.
Här har många bohuslänska och dalsländska bönder passerat med kärrorna dignande av skinn, läder och olika matvaror. Nötboskap drevs i hjordar över gränsen.
Västergötlands knallar levererade vadmal och linne, från industrierna kom tackjärn, spik, tjära och beck.Med sig hade bönderna torrfisk, såpa, silke, bomullstyg, vin, brännvin m.m.
Mängder av svenskar vandrade över gränsen för att arbeta med tillverkning av gatsten, tegel, skor, glas och torv.
På bägge sidor om gränsen finns historiens spår. Gravfält, hålvägr, gränsröse, skyttevärn och husgrunder visar på en lång och ibland dramatisk bakgrund.
På den svenska sidan öppnades affär redan 1892 och så småningom kafé och bensinstation. Under Andra världskriget låg ca 5 000 soldater förlagda i närheten.
Idag är området en fridfull plats med vackra Bullaresjön intill och med möjligheter natur- och kulturupplevelser.
13 km
207 m
Om svårighetsgradering
Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Röd
5-6h
- Historia
- Skog
- Utmanande
- Vindskydd
- Vandringsled
- Bohusleden
Upplev längs etappen
Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.
Inspiration och tips
Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela din upplevelse
Dela med dig av din upplevelse genom att tagga dina bilder.