Bottenstugan - Lysevatten

  • Längd

    12 km

  • Höjdprofil

    179 m

  • Svårighetsgrad

    Röd

  • Tidsåtgång

    4-5h

Lukasz Warzecha/Västsverige.com

Längs fina skogsstigar och uppför branta bergssidor. Denna etapp kan vara en utmaning, men vandraren belönas med både vacker och orörd natur samt fantastiska utsikter.

Etapp 9 på Bohusleden går mellan Bottenstugan och Lysevatten, i Stenungsunds kommun, och sträcker sig genom en stor del av naturreservatet Svartedalen. Svartedalen är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden och förknippas med mystik, storskog och vresig natur. Det är ett sjörikt urbergslandskap där barrskogen dominerar. 

Området är viktigt för rekreation och ett omtyckt mål för utflykter och lägerverksamhet, skogsvandringar, svamp- och bärplockning och orientering. 

Etappen startar vid Bottenstugan, ett rött litet hus i närheten av sjön Ålevatten. Här finns parkering, utedass och vindskydd med grillplats och ved. Sträckan går sedan framför allt på skogsstigar och är mycket kuperad. Det är en fördel om man har god friluftsvana eftersom vandringen genom Svartedalen går genom helt obebyggda områden. 

På ett par ställen är passerar leden så branta passager att leden är utrustad med rep, så att man ska ha något att hålla sig i.

I slutet av etappen går vandringen ut från naturreservatet. Naturen förändras och du går här på en skogsbilväg fram till etappmålet i närheten av Lunden och sjön Lysevatten. 

Mobiltäckning saknas helt på stora delar av sträckan. 

Underlag: Skogstig och grusväg

Tid: 4-5 tim

Missa inte: Den fantastiska utsikten uppe på klippan vid norra spetsen av sjön Härsvatten. 

Hitta hit: Busshållplatsen Anvik i närheten av Bottenstugan är väldigt glest trafikerad. I närheten av Lysevatten finns det en busshållsplats med namn Broan, med bussar ett par gången varje dag in mot Stenungsund.

Den här etappen är finansierad med stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling inom Landsbygdsprogrammet i syfte att tillgängliggöra vandringsleden för boende och besökare.

12 km

179 m

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Röd

4-5h

  • Naturreservat
  • Skog
  • Utmanande
  • Utsikt
  • Vindskydd
  • Vandringsled
  • Bohusleden
Tuff terräng som beskrivs i texten men avslutas med en traktorväg. Etappen var inte så varierande.
Apr 2023
Malin&Annica

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Fotograf: Olle Wängborg
Fotograf: Veronica Niederer
Fotograf: Veronica Niederer

Upplev längs etappen

Klicka på en intressepunkt nedan för att se vad du kan upptäcka längs leden.

Inspiration och tips

Här hittar du förslag, tips och annat som kan vara bra att veta när du frilufsar!

Visa alla
av

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp